Halfajok

FrissHal Kft. – …egyenesen a termelőtől!

Busa

Eredeti élőhelyük Kína, a Kárpát-medencében nem őshonosak. A 60-as évektől végzett rendszeres telepítések miatt a magyarországi folyókban és néhol tavakban két faj, a pettyes busa és a fehér busa is gyakran előfordul. Speciális szivacsos szűrőkészülékkel kiszűrik a vízből a baktérium- és planktontartalmat. Húsuk fehér, szálkás, közepes minőségű. Orvosbiológiai kísérletek szerint busák húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsukat az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják.

Amur

Kína északi részén és Szibériában őshonos. Nevét az Amur folyóról kapta, Oroszország és Kína határfolyójáról, melynek középső és alsó szakaszán elterjedt. Tipikusan folyóvízi, ott is a meder mély, gyors sodrású részein tartózkodik legszívesebben. Vízi növényből naponta akár testtömege 140%-át is képes elfogyasztani. Húsa jó minőségű, hófehér közepesen szálkás, száraz. Gasztronómiája körülbelül megegyezik a pontyéval.

Csuka

A Föld északi féltekéjének hideg és mérsékelt éghajlati övében minden kontinensen megtalálható. Magyarország vizeiben is honos gyakori ragadozóhal. Tápláléka főként a pontyfélék, de növekedésével összhangban megeszi az apróhalat, majd a nálánál kisebb méretű halakat. Ezeken kívül a fiatal vízi szárnyasokat, valamint rákot, békát, sőt nagyobb korában a kígyót és a vízbe merészkedő apróbb emlősállatokat is elkapja. Húsa fehér, jellegzetes ízű.

Kárász

Őshazája Kelet-Ázsia és Szibéria, mára azonban Európa vadvizeiben is elterjedt. Az ezüstkárász nem őshonos faj Európában. Gyors földrajzi terjedésének oka a spontán gynogenezis, mint különleges ivartalan szaporodási forma. Rendkívül zord körülmények között is túlél. Oxigénigénye minimális. Húsa fehér, jellegzetes édeskés ízű.

Keszeg

Európában a gyorsabb folyású patakok és hegyi folyók kivételével szinte minden álló- és folyóvízben megtalálható, valamint Ázsiában, a Fekete-tengerben, a Kaszpi-tengerben és az Aral-tóban is előfordul. Magyarországon a Balatonban tömegesen előfordul. A meder mélyebb részein keresgéli szúnyoglárvákból, kagylókból, csigákból és csővájóférgekből álló táplálékát. Húsa fehér, tiszta ízű. Gasztronómiája egyszerű, közkedvelt halétel.

Pisztráng

Magyarországon csak a sebes pisztráng őshonos, de 1885-től a szivárványos pisztrángot is betelepítették az országba. Ma elsősorban az Északi-középhegység, a Bakony és az Alpokalja tavai és patakjai jelentik a sebes pisztráng és a szivárványos pisztráng fő előfordulási helyét, ugyanakkor zárt rendszerekben is tenyésztik. Sok példány is megél egymás mellett, de rendkívül érzékeny a megfelelő oxigénmennyiségre. Húsa olajos, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban.

Süllő

A süllő Európában honos, megtalálható a Brit-szigetektől egészen Oroszország középső részéig. Magyarországon a nagyobb folyókban és tavakban is előfordul. A nem túlságosan gyors folyószakaszokon, a jó oxigénellátottságú, szennyezésektől mentes állóvizekben érzi jól magát. Ragadozó hal. Húsa fehér, kagylós szerkezetű, tiszta ízű. A magyar konyha nevezetes halétele és a balatoni süllőnek köszönhetően népszerűsége folyamatosan töretlen.

Afrikai harcsa

Az afrikai harcsa megtalálható Afrika összes vízében és a Közel-Keleten is. Magyarországon csak nyáron telepítik a horgásztavakba, mert a hideg tél folyamán elpusztulnak, ezért tenyésztése hazánkban zárt rendszerekben melegvízen történik. Az afrikai harcsa relatív gyorsan nő és szinte minden fehérjedús táplálékot elfogyaszt. Szívós és jól tűri a gyenge minőségű vizet. Egy medencében igen sok példány megél egymás mellett. Húsa vöröses, ízletes, zsírszegény és szálkamentes, ezért egyre inkább közkedvelt fő fogás az ünnepi asztalon.

Szürkeharcsa (Európai harcsa)

Európa édesvizeinek egyik legnagyobbra növő hala, a magyarországi halfauna „óriása”, hiszen két métert és a száz kilogrammot is meghaladhatják egyes példányai. Európa közép és keleti területén szinte mindenütt megtalálható, Magyarországon folyó és állóvizekben is egyaránt gyakori. Ragadozó hal, de zárt rendszerben tápra is rászoktatható. Tógazdaságokban is nevelik, de a kifogott és értékesített európai harcsa jelentős részét a természetes vizek adják. Magyarországon a halászata és a horgászata is népszerű. Húsa fehér, rendkívül ízletes, zsírban gazdag és szálkamentes, ezért a magyar konyha által készített halételek egyik fő alapanyaga.

Ponty

Eredeti őshazája Ázsia, valamint Európa keleti fele (Kelet-Európa és a Duna-medence), de tenyésztési céllal máshova is betelepítették, így ma már gyakorlatilag minden földrész édesvizeiben megtalálható. Mindenevő. A vízinövények fiatal hajtásait, az árvaszúnyog-lárvákat, ászkarákokat, evezőlábú rákokat fogyasztja, de gazdaságokban a legkülönbözőbb növényi táplálékokra, tápokra is rászoktatható. Elsősorban a jól felmelegedő, iszapos aljzatú, álló és lassan folyó vizeket kedveli. Húsa vöröses. Gasztronómiája a halételek között meghatározó, a magyarok körében széles körben ismert halfaj.

Friss Hal Kft.

8638 Balatonlelle, Maort telep 1.
info@frisshal.eu
+36 30 219 4669

Kövessen bennünket

Friss Hal Kft. © 2021. Minden jog fenntartva